Joulukuu kohta kolkuttelee ovea ja shortsit on jo hyvä vaihtaa pitkiin kalsareihin myös täällä Optajissa, koska  Skura Bura (itäisen  Välimeren ja Mustanmeren puhaltava tuuli) on tullut! Ensimmäisillä viikoilla minulle varoitettiin jo tästä tuulesta, mutta ajattelin, että mikä muka voi voittaa Suomen pohjoistuulen! Noh, Sanotaanko näin, että Skura Bura tulee hyvänä kakkosena.

Viimeisellä viikolla Lovranin Ortopedisessä sairaalassa siirryttiin potilaiden vuodeosastolta sairaalan kuntosaliin. Asiakaskunta koostui talon omista potilaista tai muualla paikkakunnalla tulevista ortopedisestä leikkauspotilaista.  Fysioterapeuttien työskentely kuntosalissa on samalla tavalla organisoitu kuin Thalassothrepijassa, Opatijassa. Asiakas saapuu joka arkipäivä jos se on mahdollista ja yksi terapiahoito muoto kestää n. 30 minuuttia. Yhtenä erona Thalassotherapijaan verrattuna oli, että kaikki terapeuttinen ja manuaalinen terapia tapahtui samassa salissa, joten asiakkaita/ fysioterapiaa tuli nähtyä päivittäin hyvin paljon. Yksi fysioterapeuteista ohjasi sinisillä matoilla ryhmälle harjoitteita ja neljä muuta työskentelivät joko hoitopöydillä tai muualla salissa. Fysikaalisia hoidot on täällä myös hyvin suosittu terapiamuoto ja sitä suomalainen on ollut ihmeissään, miten paljon eri fysikaalisia hoitoja asiakas voi saada päivän aikana. Jos ei missään muualla, niin täällä sitä oppii fysikaalisten laitteiden käytön!

Mitä minä olen tehnyt vapaa-ajalla? Minun viikonlopun huipennus on Rijekan satamatorin markkinat. Kyllä! pienet ovat huvit minulla, mutta pitää sitä käydä kun Suomessa tällaista ei ole. Hedelmiä, juustoja, vihanneksia, pähkinöitä, tuoretta pullaa, leipää, kalaa, sian ja naudan potkaa eli kaikkea mahdollista on tarjolla ja halvalla jos sitä osaisi tinkiäJ Kroatiassa käytetään melko yleisesti ilmaisua ”kanojen ruoka” kaikesta mikä ei ole luomua, sillä luomutuotanto on maassa hyvin yleistä. Kroatialaiset ovat hyvin ylpeitä tuotteiden korkeasta tasosta ja siksi torit ovat yhä voimissaan, vaikka ostoskeskukset ja supermarketit ovat vallanneet niiltä alaa.

Jos sitä ei olla työharjoittelussa tai torilla tyhjentämässä rahalompakkoa, ollaan sitä harjoittelemassa omaa kuntoa Kantrida urheilukeskuksessa. Kantridassa on niin yleisurheilukenttä, sisähalli, kuntosali ja arkkitehtuuriltaan Euroopan 3. parhaimmaksi äänestetty uimahalli. Linkistä voi käydä katsomassa videota tai lisää infoa uimahallista. Uimahallissa on tehty myös työharjoittelua. Muutamana lauantaina yhdessä mentorini kanssa olen päässyt katsomaan ja ohjaamaan uintia ja vesiliikuntaa erityislapsille. Joukossa on myös perheiden terveitäkin lapsia, joten täällä on ollut vapaaehtoisille hyvin käyttöä.  Pihalla harjoitteleminen ja keihään heittäminen onnistuu vielä, koska lämpöä riittää päivisin 10-15 °C asteen välillä.

http://www.rijekasport.hr/en/swimming-pools-kantrida

Tänään sitä ollaan myös  aloitettu kolmannessa ja viimeisessä työharjoittelupaikassa Gordanan Poscicen yksityisen fysioterapian klinikassa, Rijekassa. Alla olevasta linkistä löytyy englanninkieliset kotisivut, jossa voi käydä tutustumassa jo etukäteen klinikkaan, mutta lisää seuraavaan kertaan!

http://www.fizio-gp.hr

Pok, pok (hei, hei!)