Täällä voidaan hyvin, mutta pohkeet huutivat ja huutavat edelleen hoosiannaa päivän patikointireissun jälkeen. Maisemien takia kipu oli ehdottomasti sen arvoista! Kuukauden verran täällä ollaan oltu ja ensi viikolla alkaa viimeinen työharjoitteluviikko täällä Opatijassa. Sen jälkeen on aika suunnata katse kohti Lovrania, jossa toinen työharjoittelupaikka sijaitsee.

Täällä Optijassa ollaan hyvin päästy talon tavoilla. Suurimmaksi osaksi olen päässyt harjoittelemaan Korzana- salissa, jossa toteutetaan terapeuttista ja manuaalista fysioterapiaa asiakkaille. Toinen puoli salista on käytössä ryhmille, jotka sisältyvät sydän- ja verisuoni sairautta sairastavista asiakkaista ja vaskulaarisen kirurgian potilaista. Toisen puolen salin toimintaa olen seurannut ainoastaan sivusilmällä. Leikkauspotilaat saapuvat terapiaan ryhmittäin ja heille ohjataan samanaikaisesti postoperatiivista kuntoutusta, johon sisältyvät niin hengitysharjoituksia, että operoidun raajan kuntoutusta.  Sydän- ja verisuonitautia sairastaville asiakkaille  taas ohjataan ryhmäliikuntaa sekä tehdään rasitustestejä kuntopyörän avulla. Lisäksi heille tarjotaan yksilöllistä neuvontaa ja ohjausta leikkauksen jälkeisestä kuntoutuksesta sekä ruokavaliosta samalla tavalla, niin kuin meillä Suomessakin.

Fysioterapiaa olen päässyt myös harjoittelemaan omille asiakkaille. Yleensä he ovat olleet kroonisia selkä-, lonkka-, polvikipuisia potilaita, joille olen ohjannut vahvistavia harjoitteita ja tehnyt manuaalisesti PNF -terapiaa. Täällä fysioterapeuttien ajatusmallinsa on vahvistaa koko kehon kineettisiä ketjuja, jolloin liikkeissäkin huomioon koko keho kokonaisvaltaisesti, eikä keskitytä pelkästään tietyn nivelen ja sen ympäröivien lihasten vahvistamiseen. Esimerkiksi olen nähnyt paljon polvioperoituja kuntoutujia, jotka iästä riippumatta tekevät paljon toiminnallisia harjoitteita eri välineillä. Toisinaan ikääntyvillä ja nuorilla kuntoutuksen tavoitteet voivat olla eri tasoa, mikä näkyy taas harjoitusliikkeiden vaativuudessa ja harjoittelumäärässä. Yleensä asiakkaan lähetteeseen kirjataan 3-5 terapiahoitoa/päivä. Esimerkiksi kuntoutujat, joilta vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa tai ovat vaikeasti vammautuneet saavat max. 5 terapiahoitoa. Heille täällä ohjataan yleensä kaksi kertaa päivässä lihaskuntoharjoittelua ja lisäksi heille kaikille on lähete compex –hoitoon. Whiplash vammoja täällä on tullut myös paljon vastaan enkä ihmettele miksi, koska ajokulttuuri täällä on erilaista kuin meillä Suomessa.

Erilaista täällä tekee myös se, että niin manuaalinen käsittely ja terapeuttiset harjoitukset tehdään asiakkaan ollessa hoitopöydällä, koska asiakkaita on paljon ja tilaa vähän. Hoitopöydillä asiakkaat pystyvät harjoittelemaan eri välineillä (kepeillä, kuminauhoilla ja eri kokoisilla terapiapalloilla), mutta myös fysioterapeutit käyttävät omaan kehoaan paljon vastustaessa asiakkaan liikkeitä. Kuntosalilaitteita ei ole, mutta sairaalan muita kalliimpia hankintoja ovat balance- tasapainolauta, juoksumatto ja GSMi.

Sähkömiehen tyttärenä, minulla on taipumusta kiinnostua kaikista sähköisistä laitteista. Täällä ensimmäistä kertaa olen päässyt tutustumaan Compex- sähköstimulaattorin, joita kyllä myydään myös meillä Suomessakin. Vaikka laite on itsessään pieni, sisältää se monta kuntoutusohjelmaa kuntoutujille. Tätä laitetta käytetään sekä ortopedisiä että neurologisia potilaiden kuntoutuksessa. Laite sisältää erityisesti kehitettyjä ohjelmia. Esimerkiksi ACL -ohjelman, polvilumpio oireyhtymän tai lonkkaproteesin kuntoutusohjelman. Laitteessa on myös ohjelmia kivunhoitoon (kudosvaurio- , nivel-, murtuma-, lihas- tai neurologiselle kivulle). Lisäksi erityisten hoitojen alta löytyy verisuoniohjelmia eli lymfahoitoa laskimoiden ja valtioiden vajaatoimintaan ja verenvuototautia varten. Laitteesta löytyy myös ohjelmia, joka harjoittelee agonisti- antagonisti lihasten toimintaa lihasjäykkyyttä vastaan. Lisäksi laitteessa on hierontaohjelmia, sekä lihaksen vahvistavia harjoituksia. Kalleimmassa Compex –sähköstimulaattorissa on 31 kuntotusohjelmaa, mutta hinta tällöin on lähemmäs 1000 euroa. Halvimmat Compex-laitteet maksavat n. 500 euroa, mutta kuntoutusohjelmia on myös vähemmän. Compex-hoitoa annetaan myös Korzona salissa, joko ennen tai jälkeen terapeuttista harjoittelua.

Yhä edelleen minua ihmetyttää, miten ulkomaalaiset asiakkaat osaavat tulla tänne kuntouttamaan? Joka viikko tänne on tullut vähintään yksi uusi asiakas ulkomailta hakemaan kuntoutusta. Osa on kertonut, että he inhoavat sairaaloita ja siksi ovat päättäneet tulla tänne. Tämä paikka ei kyllä todellakaan muistuta sairaalaa paremmin hotellia. Osalla asuu täällä perhetuttuja, joiden kautta ovat kuulleet Thalosotherapijasta. Eräs halvaus potilas oli joutunut odottamaan kolme kuukautta päästääkseen fysioterapiaan, koska hänelle ei löydetty oikeaa diagnoosia halvauksen syyksi. Hän oli joutunut matkustamaan ympäri kotimaataan tavatakseen eri alan erikoislääkäreitä. Täällä taas kaikki tarvittavat erikoislääkärit matkustavat asiakkaan luokse ja hänen mukaan kesti ajallisesti 10 minuutissa, kun hän oli valmis aloittamaan kuntoutuksen.

Asiakaskunta on täällä hyvin rikasta, koska olen päässyt harjoittelemaan niin, neurologisten että TULE -puolen kuntoutuksessa. Olen myös nähnyt paljon miten he täällä työskentelevät, koska ympärillä pyörii 10 muuta fysioterapeuttia asiakkaidensa kanssa. Kroatialaiset ovat tunnetusti kovia puhumaan, joten täällä oppii ja kuulee paljon uutta!Kroatian kieltäkin on minulle myös opeteltu, mikä on helpottanut huomattavasti ohjaustilanteissa iäkkäimpien kuntoutujien kanssa, koska englanninkieli ei ole aina taittunut heiltä. Tosin innokkaimmat ovat halunneet myös opetella suomenkieltäkin, mutta kroatiaa on helpompi opetella kuin suomea.

Työyhteisö täällä on nuorekasta ja yhteishenki on mahtava! Minulla on ollut erittäin mukavaa olla työharjoittelussa täällä Thalassotherapijassa.  Pelkäänpä pahoin, että ikävä voi tulla, kun joudun jättämään tämän mielettömän mahtavan paikan ja jatkamaan matkaa kohti Lovraniin.

Mutta seuraavaan kertaan, Ciao!